sâmbătă, 1 iunie 2013

LIBANEZĂ

Tabouleh, Humus si fripturica de pui marinata cu boia dulce, salvie, sampanie si ulei de masline, insotite de lipii libaneze home-made.

 Dana murea de pofta de vreo cateva saptamani si ieri m-am pus pe treaba. A durat dar a si meritat.

 Deci:
 Humus:250g naut crud lasat cateva ore in cam de 3 ori apa in volum sa se umfle (si se umfla bine), fiert la foc mare in apa multa (completati cu apa fierbinte sa nu-si piarda "avantul") si o mana de sare apoi ales coaja daca aveti chef, dat la robot cu rabdare cu o cana (225ml) din zeama in care a fiert, o lingurita de boia, 4 1/2 lingurite de tahini (50g seminte de susan incalzite zdrobite cu pimerul cu 1 lingura de ulei de masline pana se face pasta), sare, piper si 3 catelusi de usturoi zdrobiti cu cutitul sau in zdrobitor. L-am asezat intr-un castron si am sapat cu spatula un crater pe care l-am umplut in final cu 1/2 lingurite de boia dulce batuta cu zeama de la o jumatate de lamaie si de 2 ori mai mult ulei de masline.
Tabouleh: 100g bulgur (grau zdrobit bre sau chiar arpacas pentru simandicosi) lasat in apa calda pana se inmoaie si e usor de mestecat, 2 rosii mai marisoare sau trei mai marunte decojite si taiate cubulete, o cepsoara (sau 3 cepe verzi) si o mana maare de patrunjel tocat marunt dupa posibilitati, drese toate cu zeama de la o lamaie si ulei de masline de 2 ori mai mult si batute dimpreuna voiniceasca intr-un borcanel cu capac cu ghivent.
Fripturica: Am taiat fasii mai maricele un piept de pui de vreo juma' de chil si am pus peste el sare, piper, ceva salvie maruntiiiiita, o lingurita de boia dulce (sau iute daca va tin vintrele), doua linguri de ulei de masline si cam 50 ml de sampanie ramasa intr-o sticla dupa niste oaspeti. La frigider cu ele sub folie alimentara macar o ora.
Lipii: o litra de faina (un sfert de chil bre!) cu 120 ml de apa calduta, 5g de drojdie uscata, juma de lingurita de sare si o lingura de zahar. Uscatele intre ele apoi uleiul si imediat apa, se amesteca cu mana si se framanta vajnic vreo 10 minute. Se lasa la dospit vreo 40 de minute dupa care se scoate aerul dinauntru prin bataie cu pumnul, se rupe aluatul in sase bile care se intind pe fundul presarat cu faina din belsug cu sucitorul pudrat cu faina din belsug FOARTE SUBTIRI si cat de rotunde puteti. Apoi in tigaie mare pusa pe foc cu aceasi caracteristica pana apar broboane negre pe partea de jos, apoi se intoarce tot asa pe partea cealalta.
Ei si gata! Pofta buna!
Daca as bea ar merge un Chardonnay sau Pinot Gris cu aroma de flori de salcam sa mori de placere si sa plescai fara perdea si pas' sa-ti pese ca e si soacra-ta la masa...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu